Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Ilona Tomi

KUKA

Olen Ilona Tomi, viralliselta nimeltäni Vesala-Tomi. Kun menin naimisiin vuonna 1987, otin kaksoisnimen siitäkin syystä, että Ilon Atomi olisi kuulostanut aika pöljältä. Niin on eletty elämä opettanut, että pöljältä kuulostaminen ei enää haittaa, päinvastoin: huumoria saa olla nimessä, tekstissä ja elämässä.

MITÄ

Olen koulutukseltani luokanopettaja, ja niitä töitä teinkin kolmekymmentä vuotta. Kymmenen vuotta ennen eläkeikää aloin kirjoittaa työkseni, ensin lastenkirjoja. KITIS KIIRA METSÄÄN on kertomus, joka sijoittuu Tampereelle, vuoteen 1870. Se on Kustaa Vilkunan Vuotuisen Ajantiedon innoittama kansanperinnekirja lapsille.

PUNAISEN KAULALIINAN TAPAUS käsittelee kiusaamista ja hyvää kaveruutta, ja SUDEN LAHJA on satu sairastuneen lapsen perheelle.

Lastenkirjojen kirjoittamisessa opettajankokemus oli hyvänä apuna.  Minulla oli tuntuma siihen, minkälaiset tarinat vetoavat eri ikäisiin lapsiin. En ole vielä tavannut oppilasta, joka ei rauhoittuisi kuuntelemaan hyvää tarinaa.

Ensimmäinen romaanini oli PALO. Se sijoittuu koulumaailmaan ja kertoo yhden opettajan ja oppilaan suhteesta. Sen kirjoittamisessa sain paljon käytännön tukea Ahlmanin Opiston Studio Orfeus-koulutuksessa. Ohjaajani Raija Paananen talutti minut läpi kirjoitusprosessin askel askeleelta.

LEENANNIITTY kertoo kolmen naisen tarinan. Se pohjautuu 1950-luvun kirjeisiin ja päiväkirjoihin, joihin sain tutustua. Keskiössä on tuon ajan suhtautuminen ihmismielen terveyteen ja sairauksiin, tai psyykkisiin ominaisuuksiin, joita silloin pidettiin sairauksina.

Kolmas romaanini MUURIA EI OLE ilmestyi vuonna 2020. Se on dystopia ilmastonmuutoksen aiheuttaman merenpinnan nousun jälkeisestä Suomesta.

Kertomuskokoelma KAIKKEIN OUDOINTA TÄÄLLÄ ilmestyi tänä vuonna. Se tarkastelee naisen sisäisen olemuksen ristiriitoja suhteessa ulkoisiin odotuksiin. Naiset luovat nahkojaan, toisinaan omasta halustaan, toisinaan taas erilaisten vaatimusten paineissa.

Toimittamani VOIMANLÄHTEILLÄ ilmestyy ensi vuoden huhtikuussa. Kokoonnuimme naisporukalla puolentoista vuoden ajan ja keskustelimme elämänkaariemme käännekohdista ja omista voimanlähteistämme. Puhuimme kohtalon iskuista, rakkaudesta, naisen elämän erilaisista vaiheista, haavoistamme ja selviytymiskeinoistamme. Haastattelin jokaisen ryhmään kuuluvan, ja ryhmäläiset kirjoittivat omat tekstinsä haastattelujen pohjalta.

Risto Ahdin runopajassa olen ollut mukana kymmenen vuotta. Runokirja on syntymäisillään, toivon.

MITEN

Tekstini lähtee liikkeelle yleensä jostain ideasta, ajatuksesta, oivalluksesta. Joskus alan vain kirjoittaa ja katson, mitä syntyy, mutta useimmin teen aika tarkan suunnitelman ennen kuin alan kirjoittaa. Toisinaan, useimmiten, suunnitelma muuttuu matkan varrella. Tarinan hahmot alkavat elää ja ottavat kantaa siihen, mihin suuntaan mennään. Luova vaihe on parasta, mitä elämässä on, viimeiset kirjoituskierrokset yhtä tuskaa. Pyrin kirjoittamaan päivittäin.

MILLAISTA

Minua kiehtoo karnevalistinen groteskien ja herkkien ainesten sekoittaminen.  Ilmiöiden väliset suhteet ja kokonaisuuksien hahmottaminen innostavat minua.

MIKSI,

onkin hyvä kysymys. Miksi kirjoittaa, kun maailma on täynnä loistavia kirjoja? Joskus tämä kysymys on lannistava, mutta yleensä ajattelen, että kyse ei olekaan siitä, että tuottaisin nerokkaan tekstin, vaan siitä, että kirjoittaessani ajattelen aiheita tarkasti, ja ajattelulla on oma hyvä paikkansa maailmassa. Annan ideoiden puhua minulle kauan. Kuuntelen niitä. Pääsen hyvällä onnella sukeltamaan joihinkin itseni syviin kerroksiin ja tuomaan sieltä mukanani tekstin aineksia.  Saan vastaanottaa jotain, jonka vain minä voin nähdä ja kuulla, omalla tavallani.

Kotisivut:

www.ilonatomi.fi

Facebook Ilona Tomi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: