Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

J.S. Meresmaa

Kuva: Laura Vesa

Olen J.S. Meresmaa, paljasjalkainen tamperelainen kirjailija, joka kirjoittaa kaikenikäisille yleisöille, pääasiassa kuitenkin nuorille. Leipälajini on spekulatiivinen fiktio, eli sellainen kirjallisuus, joka loikkaa realismista fantasian puolelle – joskus enemmän ja joskus vähemmän.

Tarinankerronta on aina ollut lähellä sydäntäni, mutta lapsena ja nuorena en koskaan ajatellut, että minusta voisi tulla kirjailija. Jälkikäteen ajateltuna luulen, että ajatukseen vaikutti työväenluokkainen taustani. Lähipiiri koostui kuorma-autokuskeista, tehdastyöläisistä, käsityöläispienyrittäjistä, ravintolatyöntekijöistä, parturi-kampaajista ja myyjistä – korkeakoulututkintoa ei ole minullakaan, sen sijaan puutarhurin paperit löytyvät. Taide oli korkeintaan jotain, jota saatettiin harrastaa. Kotoa löytyi kyllä iso kirjahylly, joka karttui Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kirjalla joka kuukausi. Kirjasto oli myös ahkerassa käytössä, ja olenkin aina ollut kova lukemaan. En vain ollut tullut tajunneeksi, että ne kirjat joita luin, oli joku kirjoittanut ihan ammatikseen – ja että minustakin voisi olla siihen.

Esikoiskirjaani Mifongin perintöä aloin kirjoittaa 23-vuotiaana, kun luin niin tylsää viihdekirjaa, että arvelin kirjoittavani itse itselleni parempaa luettavaa. Aloitin siltä istumalta. Ajan myötä käsikirjoitus koki monia muutoksia ja parannuksia, enkä ollut kypsä ajattelemaan edes sen julkaisemista ennen kuin kävin Oriveden opiston Kohti mestaruutta -kirjoituskurssin. Käsikirjoitukseni julkaistiin vuonna 2012, jolloin olin 28-vuotias. Sen jälkeen on ilmestynyt vähintään kirja per vuosi, ja tuotantoni käsittääkin nykyään kuusiosaisen Mifonki-sarjan lisäksi kaksi pienoisromaanitrilogiaa, säeromaaneita, lyhytproosakokoelman, lastenkuvakirjan, selkokirjan ja yli 20 novellia, joista monia on käännetty muille kielille.

Olen mielikuvituksekas ja kokeileva kirjoittaja, ja tartun mielelläni haasteisiin eri tekstilajien tai -muotojen parissa, mutta syyni kirjoittaa tarinoita ovat pysyneet samoina kuin aloittaessa: haluan kirjoittaa viihdyttävästi, vetävästi, vakuuttavasti ja voimaannuttavasti. Ideoita uusiin tarinoihin tulee jatkuvasti, mikä on sekä ihanaa että turhauttavaa. Kirjoitan jo kokopäiväisesti, aikaa ei saa tämän enempää! Ja levätäkin täytyy. Edes unelmatyötään ei jaksa tehdä 24/7.

Aamuihmisenä kirjoitan mieluiten aamuisin, kun ajatukset kulkevat hyvin nukutun yön jälkeen kirkkaina, eikä arki omine vaatimuksineen ole saanut vielä otetta. Kun kirjoittamisessa on menossa kiihkein vaihe, kirjoitan joskus myös iltaisin. Kirjailijan työssä on paljon hyviä puolia, joista yksi on luovan työn oma rytmi. Jokainen tarina syntyy kutakuinkin samat vaiheet läpikäyden, mutta silti jokainen on aivan erityislaatuinen. Uutta kirjaa aloittaessa tuntuu jännittävää kihelmöintiä: Millainen matkasta tulee tämän tarinan kohdalla?

Kirjailija onkin jonkinlainen matkantekijä – tulossa yhdestä paikasta ja menossa kohti toista. Tarinat ovat paikkoja, joissa me saamme elää monta elämää aivan kuin kirjojen lukijatkin. Mielikuvitus on ihmisen paras lahja, sillä on voima kuljettaa meidät mihin vain. Vaikka sitten unelma-ammattiin, jolle ei osannut lapsena antaa edes mahdollisuutta. Kyllä vain, kirjailija minusta lopulta tuli, monen mutkan ja polun kautta.

Jos haluaa lukea polustani kirjailijaksi ja esikoiskirjailijan tuumailuista kymmenisen vuotta sitten, kannattaa suunnata blogiini Mifonkien matkassa, jsmeresmaa.blogspot.fi. Ajankohtaisempia kuulumisiani varten on Instagram ja Twitter, joissa kummassakin olen käyttäjänimellä @jsmeresmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: