Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kirjakatalogi – Syksy ja talvi 2021

Puheenjohtajan terveiset

SYKSYN KYNNYKSELTÄ

On lokakuu. Tuulten riisumissa puissa lepattavat vielä muutamat yksinäiset
keltaiset ja punaiset lehdet. Ilmassa väreilevät lähestyvän talven merkit.

Myös sisällä ikkunan takana on lehtiä. Useita kertoja luettuja ja
lyijykynämerkinnöin rakastettuja niteitä sekä monenkirjavia sivuja, jotka
sisältävät tarinoita kaukaa ja läheltä. Kirjahyllyt täynnä omalakisia
todellisuuksia, hedelmätarhoja, peilimaailmoja ja peltirumpuja.

Ja lehtiä ja sivuja on yhä vielä kirjastoissakin. Vähälevikkisiksi kutsuttuja
aarteita. Runoja, esseitä, nuortenkirjoja, selkokirjallisuutta, käännösteoksia ja
kokeilevaa proosaa. Nimityksestä huolimatta teosten arvo ei ole vähäinen. Ei,
vaikka kapitalismin sanelemilla kirjamarkkinoilla myyntiluvut ovat muuttunut
salakavalasti laadun synonyymiksi.

Aiemmin kirjastojen ostotuen piirissä olevasta kirjallisuudesta puhuttiin laadun
eikä levikin näkökulmasta, sillä ymmärrettiin, että teosten arvo on juuri
sisällöissä. Pienlevikkinen laatukirjallisuus on rihmastoista maata, josta myös
satunnaiset menestysteokset versovat.

*

Tässä katalogissa on esillä laaja kattaus Pirkkalaiskirjailijoiden tuoreita teoksia.
Osta niistä yksi. Tai jos et voi, lainaa kaksi tai kassillinen.

Suomen kaltaisella kielialueella vähälevikkiselle kirjallisuudelle ja
kulttuurilehdille suunnatuilla valtion tuilla on suuri merkitys. Samoin
lainausten määrillä.

Yhdessä me olemme nämä sanaiset puut.


Tiina Lehikoinen
Pirkkalaiskirjalijoiden puheenjohtaja

Puheenjohtaja Tiina Lehikoinen


Artemis Kelosaari: Arsenikkivärejä (Enostone)

Julkaisu: 8/2021

Arsenikkivärejä sisältää runoja maailmasta, jossa ei tunneta kompromisseja. Niissä liikutaan taivaan ja maan, yli-ihmishaaveiden ja vereslihaisen rakastumisen välillä. Intohimon takia voi tappaa ja kauneuden vuoksi kuolla. Maailman säkenöivin väriaine, keisarinvihreä, on tehty arsenikista ja on siksi myös maailman myrkyllisin.

Artemis Kelosaari on kirjailija, joka on läpi tuotantonsa paneutunut arkipäivästä poikkeaviin aiheisiin, kuten kummitustarinoihin ja kannibalismiin. Arsenikkivärien teemoja hän ennakoi jo esikoisromaanissaan Omenatarha, jossa kauhuromanttinen kuvasto yhdistyi avoimeen homoeroottisuuteen.

***

Arto Lappi: KATTON NÄÄS (Enostone)

Julkaisu: 1/2021

KATTON NÄÄS on kirja, jossa tamperelaisittain tuttua sanastoa on selitetty hauskasti ja virkistävästi tuoreella tavalla. Kirjasta löytyy lisäksi sanojen oikeat selitykset. Se toimii myös tietokirjana Tampereeseen.

KATTON NÄÄS ei sovellu tosikoille. Kirja on jatkoa vuonna 2016 ilmestyneelle teokselle PÖKHÖLMISTÄ PÄIVÄÄ. Aamulehden Moron kautta viikoittain ilmestyvät sananselitykset ovat tulleet tutuksi tamperelaisille. Kirjaan on selitetty myös ympäröivän seudun paikannimiä.

Kannen ja kuvituksen on tehnyt Juho Juntunen.

Arto Lappi on paljasjalkainen tamperelainen runoilija, kirjailija ja suomentaja. Hänet on palkittu mm. viidesti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. KATTON NÄÄS on hänen 14. teoksensa.

****

Dess Terentjeva: Ihana (WSOY)

Julkaisu: 10/2021

Miten elää jatkuvien olettamusten ja ennakkoluulojen kanssa?

Ysiluokkalainen Lilja on ristinyt uusimman someihastuksensa Ihanaksi. Kun Ihana osoittautuu Liljan yksinhuoltajaisän uuden naisystävän lapseksi, ihastuminen saa uudet kierrokset. Somessa Ihana on itsevarma ja tiedostava muunsukupuolinen, mutta Ihanan konservatiivinen äiti ei tiedä lapsensa todellisesta sukupuolesta mitään. Voiko Lilja hyväksyä, että isä seurustelee transfobiselta haiskahtavan naisen kanssa? Saako toista työntää ulos väkisin kaapista?

Dess Terentjeva (s. 1992) on suomenvenäläinen Tampereella asuva kirjailija. Hän kirjoittaa aikuisille ja nuorille, fantasiaa ja realismia, usein sateenkaarinäkökulmasta. Terentjeva voitti WSOY:n TaajuusZ-nuortenromaanikilpailun 10/21 ilmestyvällä kirjallaan Ihana.

www: https://kirjailijaterentjeva.blogspot.com
Facebook: https://www.facebook.com/neonkaupunki
Instagram: @dessterentjeva ja @neonkaupunki

***

Ilona Tomi: Kaikkien oudointa täällä (Warelia)

Julkaisu: 8/2021

Ilona Tomi vie lukijan maailmaan, jossa kohtaavat ihminen ja eläin, rakennettu ja rakentamaton, oudon pelottava ja ihmeen kaunis. Kaaoksen takaa löytyy hyvyys ja totuus. Lukija voi lähteä tulkitsemaan tekstejä tai antaa niiden vain puhua.

Ilona Tomi on julkaissut aiemmin kolme romaania, viimeisimpänä fiktiivisen dystopian ”Muuria ei ole” (Warelia 2020). Tomi on kirjoittanut myös lastenkirjoja. Kirjoittamisen ohella Tomi toimii opettajana.

***

Jaakko Melentjeff: Jos et valvo (Atena)

Julkaisu: 6/2021

Psykologisessa jännärissä jäljitetään Ilmestyskirjaa siteeraavaa murhaajaa.​

Ruumiinavauksessa selviää, että tamperelainen viikkolehden päätoimittaja on murhattu lääkesekoituksella. Kun hänen haudalleen ilmestyy sitaatti Ilmestyskirjasta ja kun Tukholmasta löytyy viitteitä samanlaisesta tapauksesta, aletaan Pohjolassa etsiä sarjamurhaaja.​

Rikospoliisi Paula Korhonen saa apua yhteispohjoismaiselta vakavien rikosten yksiköltä. Hän kokee olevansa koko ajan jäljessä – myös siviilielämässään. ​Murhien syyt eivät löydy yhdestä maasta tai edes nyky­hetkestä.

Kun jahti kiihtyy, murhaaja katoaa kuin sivuhenkilö romaanin sivuilta. ​

Jaakko Melentjeff (s. 1965) työskentelee Tampereella psykiatrian poliklinikalla. Hänen aeimmat dekkarinsa Hukkuneet ja Papin kosto on käännetty myös saksaksi.

***

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu (Otava)

Julkaisu: 8/2021

Kauan sitten, kaukana täältä, joku puhalsi kiviseen putkeen. Oliko sattumaa, että
juuri silloin nousi myrsky?


Leena Lind rakastaa työtään meteorologina, mutta kun sääennusteita laativa yritys myydään ja pilkotaan, hän joutuu haaskaamaan asiantuntemustaan aivottomissa hanttihommissa. Vintius Phoenix -yhtiön salamyhkäinen tutkimushanke herättää Leenan epäilykset: pyrkiikö joku säiden hallitsemiseen?
Leenan Leia-tytär kuvaa leikkejään videolle.
Hän tulee tallentaneeksi jotakin, mikä kiinnostaa myös Leenan uutta työnantajaa. Pian äiti ja lapsi ovat vaarassa, eikä uhka suinkaan rajoitu heihin.
Johanna Sinisalo rakentaa jälleen mestarillisesti maailman, jossa tuttu muuttuu oudoksi.

Johanna Sinisalo (s. 1958) on Finlandia-palkittu suomalaisen spekulatiivisen fiktion supertähti. Kahdeksan romaanin lisäksi hän on kirjoittanut lyhytproosaa sekä elokuva- ja tv-käsikirjoituksia. Hänen teoksiaan on käännetty parillekymmenelle
kielelle ja palkittu myös ulkomailla.

***

JP Koskinen: Benjamin Hawk ja kirottu kultaraha (Karisto)

Julkaisu: 8/2021

Kirous ja kuolema! – Benjamin Hawk seikkailee jälleen.

Kun Willy ja Betty pyytävät Benjaminia mukaan merimatkalle, jonka määränpää on aarresaari, hän on oitis mukana. Leppoisa onnenpekka Tobias Grant on varustanut laivan ja tarvitsee kokeneen kolmikon apua aarrejahdissa. Vaan kaikki ei olekaan sitä, miltä päällisin puolin näyttää. Willyn suureksi kauhuksi kaikki kulta ei tuokaan onnea ja joskus ystävästäkin tulee vihollinen. Tobias Grantin matkassa Willy, Betty ja Benjamin saavat käyttää kaiken oveluutensa ja sitkeytensä päihittääkseen kultarahan kirouksen.

Palkitun kirjailijan vauhdikas merirosvosarja nuorille.

Juha-Pekka Koskinen on hämeenlinnalainen kirjailija, joka kirjoittaa monipuolisesti kaikille ikäryhmille.

***

J.S. Meresmaa: Khimaira (Myllylahti)

Julkaisu: 8/2021

Khimaira on nuorista kertova säeromaani, joka viiltää ja vangitsee rakkauden voimalla.

19-vuotiaalla suomenvenäläisellä Saralla on intohimona valokuvaaminen ja Anna Ahmatovan runot, allaan vintage-moottoripyörä ja takana lääkiksen pääsykokeet. Käsipuolessa Saralla keikkuu uusi tyttöystävä Iina, joka on myös Saran ex-poikaystävän tyttöystävä – yhteisestä sopimuksesta. Monimutkaistako? Ehkä vähän, mutta milloin elämä ei sitä olisi.

Lisämutkia matkaan tuo se, ettei Sara ole kertonut vanhoillisille vanhemmilleen lesboudestaan saati monisuhdejärjestelyistä. Hänellä on jo jalka oven välissä omaan, itsenäiseen elämään. Ja vaikka kotitalo on komea, sen sisällä kaikuu tyhjyys, joka valtaa tilaa Saran sisältä päivä päivältä enemmän. Hän tuntee seisovansa kuilun reunalla. Mitä paljastuu, kun hiljaisuus lopulta rikkoutuu?

J. S. Meresmaa on tamperelainen kirjailija, jonka edellinen säeromaani Dodo ilmestyi 2020. Dodo valittiin Topelius- ehdokkaaksi ilmestymisvuonnaan ja palkittiin Blogistanian Kuopus-kunniakirjalla. Häneltä on aiemmin julkaistu myös muun muassa Kuvastaja- ja Anni Polva -palkintoehdokkaana ollut Mifonki-fantasiasarja. Romaanien lisäksi häneltä on ilmestynyt lukuisia novelleja, joita on käännetty englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, portugaliksi, ruotsiksi ja romaniaksi.

***

Juha Siro: Oiva ja aikasormus (Avain)

Julkaisu: 8/2021

# Kra kra kraa
pistä mieleesi
vain yhden kerran sanon sulle jotta
vain saduissa on aivan kaiken
mahdollista olla totta

Oiva ja aikasormus on lasten- ja nuortenkirja, jossa poika ystävystyy
runomittaan raakkuvan Kalle Kustaa Korpin kanssa.
Heidän yhteisestä matkastaan kehkeytyy huumorintäyteinen seikkailutarina.
Kasvukertomus salaviisaan korpin matkassa on koko
perheen yhteinen lukuelämys.

Juha Siro on tamperelainen, useasti palkittu kirjailija, joka on julkaissut viisi runokokoelmaa, aforismikokoelman ja kuusi romaania. Hänen tekstejään on lisäksi useissa antologioissa ja oppimateriaaleissa.

***

Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola (Sopuli)

Julkaisu: 8/2021

Viidesluokkalainen Juho pelaa kaiket illat huoneessaan. Juho ei pidä liikunnasta, tavallisesta ruuasta eikä Pertusta, jonka silmätikuksi hän usein joutuu.

Eräänä päivänä Juhon kotiin muuttaa serkku Hilma, joka lukee ajatuksia ja näkee aaveita. Hilma seuraa Juhoa kaikkialle – jopa samalle luokalle – ja pakottaa hänet urheilukentälle.

Hilman lisäksi Juhoa seuraa outo, harmaa auto. Juho aavistaa, että autossa istuu rikollisia. Hilman mielestä hän on vain pelannut liikaa taistelupelejä, mutta Juho luottaa vaistoonsa.

Juho Jupiter Juusola on vauhdikas ja humoristinen lastenromaani, joka puolustaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä. Se muistuttaa ystävyyden voimasta ja siitä, ettei kannata syödä maitopullaa, jos on yliherkkä laktoosille.

Katariina Romppainen on kirjoittanut useita palkittuja romaaneja lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän on saanut kiitosta erityisesti koukuttavista tarinoistaan ja värikkäistä henkilöhahmoistaan.

Juho Jupiter Juusola kantaa VaLas-logoa, joka on Vapaiden lasten- ja nuortenkirjailijoiden laatumerkki.

***

Katariina Romppainen: Rakkauden riistamailla (Icasos)

Julkaisu: 1/2021

Rakkauden riistamailla on raikkaan humoristinen kertomus kolmikymppisestä verovirkailijasta Tessasta, joka rakastuu Lapin lomallaan Joulupukkiin. Seksikäs satuolento saa Tessan chakrat pyörimään, mutta livahtaa tiehensä ennen kuin Tessa ehtii kurkistaa naamarin taakse.

Tessa ratkoo kuumottavaa arvoitusta: Kuka oli mystinen mies punaisessa nutussa? Kun vastaus lopulta kirkastuu, hän huomaa olevansa itse se, joka pakenee.

Ilkikurista huumoria ja sähäkkää seksiä tihkuva tarina vie lukijan eksoottiseen ja villiin Pohjolaan.

Katariina Romppainen (s. 1964) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on tunnettu vetävistä romaaneistaan, joissa on huumoria, lämpöä ja värikkäitä henkilöhahmoja. Hänet on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla (2006, 2010) ja kerran Olga ja Wilho Linnamon säätiön tunnustuspalkinnolla (2011). Hänen lastenromaaninsa
ovat olleet kolme kertaa ehdolla Arvid Lydecken -palkinnolle (2006, 2008 ja 2010). Rakkauden riistamailla sijoittuu kirjailijan synnyinseudulle itäiseen Lappiin.

***

Kristiina Wallin: Vaikeampaa on olla näkemättä unia (S&S)

Julkaisu: 8/2021

Runoilijan lumoava romaanidebyytti

Kuuntelen vuosia / kuuntelen poissaoloasi. Olet mykkä alue minussa, mutta kirjoitan silti. Etäisyydestä huolimatta olemme samaa. Olemme kahden erillisyyden muodostama ykseys; sykähtelevä kuvio.

Äiti ja tytär. Ursula ja Veera.

Kun Veera oli lapsi, äiti katosi. Nyt Veera kirjoittaa aikaan uponneista fragmenteista tarinaa, joka tekee näkyväksi muistin omalakisen mekaniikan. Vähitellen piirtyy esiin kuva perheestä, jonka jäseniä ei edes rakkaus suojellut eksymästä toisiltaan. Veera rakentaa säikeitä lapsuuteen rinnallaan keltaista villalankaa neulova kuiskaaja ja naapuritalon Papukaijarouva.
Wallinin kieli on tiheää ja kerroksellista. Se kuroo näkyvää ja näkymätöntä kertomukseksi ajasta, muistamisesta ja identiteetistä. Kun sanat alkavat kasvaa jäkälää, vuodet luopuvat lineaarisuudestaan.

Olen runoilija ja kirjailija, jonka intohimona on kieli ja sen kerroksiin syntyvät maailmat. Teksteissäni tutkin kielen, todellisuuden ja ihmisyyden ulottuvuuksia ja etsin tiedostetun ja tiedostamattoman sekä toden ja kuvitellun kohtaamispisteitä. Olen kirjoittanut runokokoelmia, radiodraamaa, ääniteoksia ja kaunokirjallisia kirjeitä sekä käsikirjoittanut lyhytelokuvan. Teokseni ovat olleet ehdolla Runeberg-palkinnon, Einari Vuorela -palkinnon ja Tanssiva Karhu -palkinnon saajaksi. Vaikeampaa on olla näkemättä unia on ensimmäinen romaanini.” – Kristiina Wallin

***

Laura Suomela: Minä vastaan marraskuu (Karisto)

Julkaisu: 10/2021

Uusi elämä omassa kämpässä uhka vai mahdollisuus? Valloittava nuortenromaani Emmin ekasta opiskelijasyksystä.

17-vuotias Emmi ei aio tuhlata enää hetkeäkään sen suremiseen, että poikaystävä jätti ilman varoitusta ja särki hänen sydämensä. Mutta kammottava marraskuu lähestyy, pimeys yltyy. Emmi lojuu illat yksin opiskelijakämpässään ja kaipaa uusia ystäviä. Miten opiskelijoita vilisevä kerrostalo voi olla kuin ruumishuone? Missä yhteiset bileet ja hauska opiskelijaelämä?

Emmi päättää antaa vuoden synkimmälle ajalle mahdollisuuden ja aloittaa ”Minä vastaan marraskuu” -projektin. Nyt kylvetään ympärille iloa ja valoa! Onneksi isosisko Sanni on ideassa mukana, samoin naapurin jätkä, Kuronen.

Laura Suomela on tamperelainen lasten- ja nuortenkirjailija. Hän työskentelee
yksilöohjaajana kuntouttavassa erityisnuorisotyössä ja on myös ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Suomelalta on aikaisemmin ilmestynyt kaksi nuortenromaania ja kolme varhaisnuorten romaania.

***

Leena Kellosalo: Tulikärpäsiä Tammelan yllä (Ntamo)

Julkaisu: 8/2021

”Minulla oli Tammelassa neljä lemmikkiä:/ kana, etana, tilhi ja rotta/ kanan tappoi terveydenhoitoviranomainen/ etana teki liian pitkän hopealiukumäen ja kuivui/ tilhi luuli ikkunaa taivaaksi ja taittoi niskansa/ arsenikki-immuuni rotta söi naapurissa varfariinia”

TULIKÄRPÄSIÄ TAMMELAN YLLÄ on kertovimmillaankin täyttä runoutta. Se liikkuu tilanteiden ja hetkien logiikalla suon kuoriaisista rannan yökkösiin, leikkaa ruohonjuuritasolta kosmisiin näkymiin ja takaisin. Ytimekkäimmilläänkin nämä tekstit pystyvät tuottamaan legendan mittaisen epiikan tuntua ja käsittelemään vaikeimpiakin aiheita aina sikiönlähdetyksestä ahdisteluun. Vaan olkoon muotona muutaman säkeen tiheikkö tai kahden sivun mittavuus, kokonaisuus pysyy yhtä moninaisena kuin hallittunakin.

Tampereen lisäksi ollaan Viipurissa ja siellä jossakin. Suvun vaiheet, keskinäinen yhteys ja elinpiirit kirjavine henkilöineen sitovat näitä elämän ja kuoleman runoja, jotka eivät jähmety surusta vaan sykkivät värejä ja jännitettä.

Leena Kellosalo on tamperelainen runoilija. Hänen esikoiskokoelmansa keräsi kehuja ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon saanutta toista kirjaa ylistettiin laajalti. Niin arvostelijana kuin näyttelijänä toimineen FM Kellosalon runoja on käännetty englanniksi, espanjaksi ja kiinaksi.  

***

Marjatta Lehtovirta: Kävelen joen väärää puolta (Warelia)

Julkaisu: 4/2021

Runous on mysteeri, uskonnot ovat täynnä ihmeitä – kohtaamiset rikkovat ja eheyttävät meidät.

”Marjatta Lehtovirta kulkee molemmilla puolilla virtaa, maisemaa, muistia ja tajuntaa. Lukijan on oltava hereillä: se, mikä näyttää ihmeeltä on luettava todeksi ja se, mikä näyttää todelta on pelkkä kulissi.” – Risto Ahti.

Marjatta Lehtovirta on tehnyt työuran psykologina ja psykologian opettajana ja julkaissut aiemmin kaksi tietokirjaa sekä matkakirjan ”Druidiset sirut” (2018). ”Kävelen joen väärää puolta” on Lehtovirran ensimmäinen runoteos.

***

Niina Hakalahti: Kaleidoskooppi (Karisto)

Julkaisu: 4/2021

Vimmainen ja koskettava romaani perheestä, jonka elämän vaikea lapsi muuttaa kaleidoskooppimaisen sekavaksi.

Anni ja Juho saavat pitkän yrityksen jälkeen odotetun lapsen, Johanneksen. Pian käy ilmi, että Johannes ei ole kuin muut lapset: hän itkee enemmän, kiukuttelee enemmän, vaatii enemmän. Vähitellen koko perheen elämä pyörii Johanneksen oikkujen ympärillä, eikä mikään tavallinen ole enää tavallista. Selitystä Johanneksen käytökseen ei löydy. Kun Johannes kasvaa, hänen hallitsemisensa käy entistä vaikeammaksi. Tilanne kärjistää esiin myös Annin ja Juhon erilaiset perhetaustat ja arvot.

Niina Hakalahti on tamperelainen kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on
kirjoittanut niin runoa kuin proosaakin, jälkimmäistä sekä lapsille että aikuisille.

***

Amanda Vaara: Ruusuja ja risuja (Karisto)

Julkaisu: 9/2021

Majatalo Villa Venlassa puhaltavat muutoksen tuulet. Lukijat hurmannut viihdesarja jatkuu.

Kun rakas ystävä Ilona muuttaa pois Villa Venlan naapurista, mikään ei ole enää ennallaan. Venla yrittää suhtautua tilanteeseen positiivisesti, mutta uusi naapuri aiheuttaa hänessä vain ikäviä tunteita.

Samaan aikaan Venlan ex-puoliso Jörn on saanut itseään niskasta kiinni, ja toiveissa on yhteiselämä Venlan kanssa. Avoliitosta tosin haaveilee myös vuokrayksiössä asuva kihlattu Petri. Mutta se, kenen kanssa Venla lopulta muuttaa yhteen ja minne taitaa yllättää lopulta Venlan itsensäkin.

Villa Venla on uuden edessä.

***

Oili Sainila: Down Memory Lane – Collected Poems (Seutu Kustannus)

Julkaisu: 6/2021

Kääntäjä: FL Sirkka-Liisa Leinonen
Kuvittaja, valokuvaaja: fil.tri Erkki Alasaarela

“You should pick out the correct symbols
in the map of my landscape
to understand the colors of my soul.
Rich soil, the brown collar of the road,
and the rocks piled at field corners.
Haircap moss climbing on top of a hummock
shelters the morning star
and a blueberry flower.”

Oili Sainila’s Down Memory Lane: Collected Poems translated by Sirkka-Liisa Leinonen (Seutu 2021) includes poems from the author’s two previous collections. The speaker of the poems travels in Finnish landscapes from the 1960s until the present, from childhood to advanced age. Her life experiences conjure up a milieu where the reader can perceive the ever-developing, though still incomplete, landscape of her inner world.

Tamperelainen kirjailija Oili Sainila halusi lähettää palasen suomalaista maisemaa ja elämänmuotoa Kanadaan pikkuserkuilleen, isovanhempiensa sisarusten lastenlapsille, joita hän kävi tapaamassa vuonna 2004. Hän kokosi ja järjesteli kahden aiemman kirjansa, runoelman Limmi ja runokokoelman Maisema on kirjoittanut minut runoista koosteen, jonka käänsi englanniksi hänen lukioaikainen koulukaverinsa Sirkka-Liisa Leinonen. Myös Leinoselle käännöstyö oli tärkeä. Hänelle on tullut kansainväliseen kääntäjätyöryhmään kuulumisen myötä Amerikan mantereelle yhteistyökumppaneita. Kesän aikana kirja tavoitti lukijansa, joista kaikki eivät ole käyneet koskaan Suomessa. Vastaanotto on ollut ilahduttava.

***

Olavi Toivola: Viinitarhurin murha (Warelia)

Julkaisu: 9/2021

”Viinitarhurin murha” on jännityksellä maustettu kuvaus 1930-luvun kansainvälisestä elämästä, tavoista, rakkaudesta ja kulttuurista. Se jatkaa suositun ”Sattuman tuomion” kertomusta.

Akseli Salo ja Marie ovat Pariisissa. Suomalaisen viinitarhurin kuolema vie Akselin yhteistyöhön Pariisin rikospoliisin kanssa ja tutkimukset yltävät Suomeenkin. Ranska seuraa Espanjan kuohuntaa ja Hitlerin sodan lietsontaa. Suomea keinuttaa Lapuan liikkeen jälkiaallokko. Pariisiin saapuu Helsingistä venäläinen asiamies ja Marie on yksi miehen urkinnan kohde. 

Olavi Toivola on tamperelainen kirjailija ja kolumnisti. ”Viinitarhurin murha” on neljäs romaani ja toinen ”dekkari”. Historiallinen romaani ”Abraham Braxin kunnia” on muokattu myös monologinäytelmäksi. Lisäksi Toivola on kirjoittanut kaksi tietokirjaa. Työuran hän teki Nokian Paperin johtotehtävissä.

***

Pertti Laine: Koston oikeutus (Myllylahti)

Julkaisu: 8/2021

Koston oikeutus on neljäs osa dekkarisarjaa, jossa toisen polven suomalainen, rikoskomisario Simppa sympaattisine tiimeineen selvittää pirkanmaalaisia murhamysteerejä.

Konepajayrittäjä löytyy ammuttuna työhuoneestaan Ylöjärveltä. Kesälomakauden juuri käynnistyessä helteinen perjantai-ilta on teollisuusalueella hiljainen eikä silminnäkijöistä ole juuri toiveita.

Liittyykö yrittäjän ampuminen pari kuukautta aikaisemmin Lapissa paljastuneeseen murhaan, jonka uhri oli myös Ylöjärveltä lähtöisin ollut liikemies? Onko rikosten motiivina yrittäjiin kohdistuva viha vai löytyykö taustalta henkilökohtainen syy?

Rikoskomisario Simppa joutuu tutkinnassa yhä syvemmälle häikäilemättömän liiketoiminnan sokkeloihin. Siinä pelissä moraalilla ei ole mitään merkitystä ja yrittäjän riskeihin sisältyy myös hengenlähtö. Oma haasteensa on siinä, että toimintaan on sekaantunut tärkeitä henkilöitä valtakunnan huipulta. 

Kesken murhatutkinnan tapahtuu dramaattinen käänne, kun tiimin yhden rikostutkijan kanssa suunniteltu operaatio menee kohtalokkaalla tavalla pieleen.

Pertti Laine (s. 1949) on koulutukseltaan taloustieteen maisteri. Hän on tehnyt pitkän työuran liike-elämässä sekä teollisuus- että palvelusektorilla. Talousjohdon ja kehitysjohtajan tehtävien lisäksi hän on toiminut yritysten hallituksissa. Pertti Laine on kirjoittanut työnsä ohella runoja, novelleja ja pakinoita. Hän on osallistunut vuosien ajan luovan kirjoittamisen kursseille ja kirjoittajapiirin toimintaan. Eläkeaika on antanut mahdollisuuden keskittyä kirjoittamiseen ja erityisesti pidempään proosaan. Esikoisromaani ”Perheenisä” ilmestyi syksyllä 2016 (Warelia), jonka jälkeen hän aloitti dekkarisarjan. Se on ehtinyt tänä vuonna jo neljänteen osaansa.

***

Päivi Alasalmi: Kyy povellani (Storytel)

Julkaisu: 9/2021

Kyy povellani on kovaksikeitetty dekkari, joka sijoittuu mm. Pirkanmaalle.

Koukuttavan kiihkeätempoinen Hallavainen-dekkarisarja nostaa kierroksia yhä
korkeammiksi. Helsinki–Tampere-junarata on kuin punaiseksi maalattu, kun viiden lapsen äiti, yhteiskunnan rakastettu tukipylväs jää Pendolinon alle. Onko tragedia onnettomuus, itsemurha vai murha? Vainajan päätä ei löydy mistään.

Hirmumyrsky Karla iskee Perämeren rannikolle. Hänen alleen jää niin sivullisia uhreja kuin vähemmän viattomia rikollisia. Saako kukaan väkivaltaista naista ja vauhtiin päässyttä kostonkierrettä pysähtymään? Anu Murtovuo joutuu etsimään itsestään saman voiman ja verenperinnön, joka pitää kaksossisaren vihan käynnissä.

Kyy povellani on kaunokirjailijana kyntensä näyttäneen Päivi Alasalmen 25. teos. Tampereelle sijoittuva, piinaavan vauhdikas Hallavainen-sarja on edennyt kolmanteen kauteensa ja kerää yhä enemmän faneja, eikä syyttä. Taitavasti punottu tarina, yllättävät juonenkäänteet, katu-uskottavat poliisit ja pahikset sekä tarkka rikospsykologia pitävät lukijan jännityksen takuuvarmasti yllä, samoin hyvän ja pahan siskoksen kaksintaistelu. Jos pidit rikollisen synkästä Alamaailman kuningattaresta ja sietämättömään cliffhangeriin huipentuneesta Häkkilinnuista, sinun on pakko kuunnella Kyy povellani.

Päivi Alasalmi on julkaissut kaunokirjallisia teoksia vuodesta 1988. Hän asuu Akaassa.

Päivi Alasalmi: Sudenraudat (Gummerus)

Julkaisu: 9/2021

Kiihkeä ja kipeä tositapahtumiin perustuva romaani

Talvella 1880 Mynämäen metsissä viritetään sudenrautoja turkisrahojen toivossa. Saaliiksi jää vain yhden eläimen käpälä. Satimeen joutunut susi on purrut jalkansa poikki.

Ihminen ja susi ovat laumaeläimiä, jotka pitävät reviiristään tiukasti kiinni. Kun kintereillä vaanii nälkä ja vaa’ankielenä heiluu jälkeläisten henki, toisen kuolema on toisen elämä. Kumpi selviytyy kiivaassa jahdissa voittajana – ja kumpi kaipaa enemmän suojelua?

Sudenraudat vie lukijan 1880-luvun torppareiden, kartanonomistajien ja fennomaanien Suomeen, jota leimasi aatteellisuus ja toiminnan palo. Turun seudun traagisen tapahtumasarjan aikana yksi susi tai susipari surmasi 22 lasta.

Akaassa asuva Päivi Alasalmi (s. 1966) on kirjoittanut mm. romaaneja, novelleja ja satukirjoja, ja niitä on käännetty lukuisille kielille. Hänen esikoisromaaninsa Saana (Gummerus, 1988) herätti ilmestyessään huomiota synkkyydellään ja kovuudellaan. Finlandia-ehdokkaanakin ollut Vainola (Gummerus, 1996) parodioi taitavasti romanttista kartanoympäristöä goottilaisin kauhun maustein. Sudenraudat (2021) pohjautuu tositapahtumiin ja kertoo 1880-luvulla 22 lasta surmanneen susilauman metsästyksestä. Sudenraudat on Päivi Alasalmen 24. teos.

***

Päivi Lukkarila: Kerrostaloponi Kemppainen (Karisto)

Julkaisu: 9/2021

Hauska ja helppolukuinen tarina erikoislaatuisen ponin ja tytön ystävyydestä.

Voiko ponia pitää makuuhuoneessa? Voiko sille syöttää kaurapuuroa ja paahtoleipää? Entä mitä tehdään kakkapalleroille?

Tokaluokkalainen Aura ei saa hankkia lemmikkieläintä, mutta eräänä päivänä hän löytää kotitalonsa porrastasanteelta ponin. Kyseessä ei olekaan ihan tavallinen poni, Kemppainen nimittäin osaa puhua ja lukeakin. Kun Aura päättää auttaa ratsastuskoululta karannutta Kemppaista, hän joutuu elämänsä suurimpaan seikkailuun!

Tampereella asuva Päivi Lukkarila (vas.) on kokenut ja tunnustettu hevoskirjojen kirjoittaja. Kerrostaloponi Kemppainen -kirjan hersyvät kuvat ovat Kiroilevan siilin luojan, Milla Paloniemen, käsialaa.

***

Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat (RanRan)

Julkaisu: 8/2021

Tiesitkö, että viemärikäytävissä asuu maahiaisia? Maahiaisäiti saa päähänsä vaihtaa vauvansa ihmislapseen, eikä kukaan huomaa mitään.

Maahiaislapsi pistää ihmisperheen elämän sekaisin. Hän repii verhot ja tinttaa uteliaita tätejä helistimellä.

Ihmislapsi taas hämmentää maahiaisperhettä. Hän on mahdottoman kiltti ja hellä eikä säästele jaxuhaleja.

Lopulta tytöt kohtaavat, kun esikoulu alkaa. Heidän on aika selvittää, keitä he oikein ovat, mutta vastauksia on vaikea löytää.

Sari Peltoniemi on lempääläinen kirjailija ja taiteilijaprofessori. Hänen kirjailijanuransa alkoi vuonna 2000 teoksella Löytöretkeilijä Kukka Kaalinen. Peltoniemen kirjat ovat saaneet lukuisia palkintoehdokkuuksia ja palkintoja, joista tuorein on Lydecken-lastenkirjapalkinto teokselle Täältä minä karkaan (RanRan 2020).

***

Alexandra Salmela: 56, oletan (Teos)

Julkaisu: 10/2021

Uudenvuoden ilotulitusten paukkuessa nainen istuu rikkoutuneessa junassa sydän murskana. Siitä eteenpäin viikot laahaavat pohjamudissa, mutta jotenkin on selvittävä, varsinkin kun kaikkien henkilökohtaisten riesojen lisäksi maailman päälle lankeaa kirottu virus ja sulkee rajat. Alexandra Salmelan uutuus punoo esiin erityislaatuisen vuodenkierron viikko viikolta – kuka sitä paitsi tietää tarkasti, kuinka monta viikkoa kurjaan vuoteen mahtuu. Ehkä 56? Kunkin viikon kertoja on eri nainen, mutta maailmantila ja suunta on sama, ylös alas sahaava ja tasaisen harmaa. 56, oletan on self-help-bitch-littiä kirkkaimmillaan. Se kokeilee ja ivaa autofiktiota, naurattaa ja kiusaannuttaa. Se on röyhkeää mentaalistripteasea, joka ei kaihda pahimpiakaan kliseitä tai itsesäälissä rypemistä. Salmelan rohkea episodiromaani on 57:n naisen saumoista repeävä yhteistyöprojekti nimeltä ”EHKÄ MINÄ”, konseptialbumi ilman häiritseviä kohokohtia. Tai sitten ei. Oletetaan.

Alexandra Salmelan (s. 1980 Bratislavassa, Tšekkoslovakiassa) esikoisromaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan palkittiin ilmestymisvuonna 2010 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, oli Finlandia-ehdokas ja voitti Kaiharin kulttuuripalkinnon. Salmela on julkaissut lyhyttä ja pitkää proosaa, pienille ja isoille, sekä suomeksi että slovakiksi. Viimeisin kirja, kiitetty lastenromaani Mielikutitusystävä ilmestyi syksyllä 2019.

***

Teemu Paarlahti: Lääkäri pukeutuu Pravdaan – Näkyjä Haapamäen radalla (Nysalor)

Julkaisu: 10/2021

Teemu Paarlahti on kulkenut kymmeniätuhansia kilometrejä kiskoja Vilppulan ja Tampereen väliä. Töihin ja kotiin. Elänyt vuorokausikaupalla kiskobussissa. Lukenut, ajatellut elämää ja kuolemaa edestakaisin. Nähnyt radan näkyjä. Näissä kirjoituksissa tekijä valehtelee häpeämättömästi totuuden. Haapamäen rata on elämänsuoni, epätoivo ja melkein kaikkea siltä väliltä. Lukupäiväkirja. Raidepäiväkirja, joka jolkottelee määrittelyjä paeten proosan, runon ja aforistiikan liepeillä. Kiskonkolkkeessa.

Mänttäläinen Teemu Paarlahti on palkittu mm. Immi Hellén -lastenrunokilpailun voittajana vuonna 2009. Keväällä 2016 hän tasasi Juha Siron kanssa voiton Tampereen aforismiyhdistyksen valtakunnallisessa kilpailussa. Vuonna 2017 hän oli yksi Kouvolan dekkaripäivien kirjoituskilpailussa palkituista.

***

Pelle Romantique: Konerunoja (Enostone/Helmilevyt)

Julkaisu: 2021

Konerunoja (kuvitettu runokirja) / Konerunoja (kirjallinen äänilevy)

Säteilevänä nousee huhtikuun aurinko taivaalle!

Kevät on tullut!

Ainoalaatuisia alastomuuskuvia. Säkenöiviä taidetoisintoja. Jaloa teollisuustaidetta ja -varkauksia. Aitoa 2020-luvun elämäntunnetta ja konemusiikkia.

Uuden ajan subjekti ei ole Minä vaan Me.

Teosta voidaan tilata paperi- ja lahjakaupoista, asiamiehiltä ja suoraan konttorista.

”pikantti – elegantti – intressantti”

Eri taiteilijoista ja muusikoista koostuva Pelle & Romantiks pyrkii edistämään runouden monitaiteisuutta. Pelle Romantikan runot on kuvittanut kuvataitelija Lotta Nevanperä. Levyllä esiintyvät Sebastian Krühn, Kielo Kärkkäinen, Ville Rauhala, Matti Salo, Sami Sippola, Janne Tuomi, Risto Ylihärsilä sekä muita pirkanmaalaisia muusikkoja. Levyn kansitaiteesta vastaa valokuvataiteilija Terhi Asumaniemi.

www: https://www.lottanevanpera.art

Facebook:
https://www.facebook.com/pellejaromantiks
https://www.facebook.com/lottanevanpera.art

***

Unto Katajamäki: Hiiriä ja vainajia (Bookcover)

Julkaisu: 9/2021

Unto Katajamäen uudessa murhadekkarissa uskonnollinen lahko näyttää sekaantuneen jäsenensä murhaan. Martti ja Petri Piha selvittävät vyyhtiä, jossa paljastuu ikäviä  ja yllättäviä asioita.

Huvilapalo osoittautuu murhapoltoksi. Komisario Petri Piha ryhmineen ryhtyy tutkimaan rikosta. Pian löytyy toinenkin vainaja, pahasti maatunut nuori nainen. Aiemmin huvilassa on asunut lahkolaissaarnaaja ja selvänäkijä. Esoteriaan, okkultismiin ja spiritismiin perehtyneen saarnaajan toimet ja olemus kiehtoivat kylän naisia. Mutta kaikki vieras ja outo herättivät myös epäilyjä, varsinkin kun saarnaaja oli ollut tekemisissä molempien uhrien kanssa.

Tutkimuksissa selviää, että huvilapalossa kuolleen pankkitililtä oli kadonnut huomattava summa rahaa. Epäilykset kohdistuvat saarnaajaan ja pankin lakimiehenä toimivaan uhrin veljenpoikaan. Liittyvätkö murhat ja kavallukset yhteen? Saarnaaja vai veljenpoika?  Vai onko syyllisiä haettava aivan muualta?

Omat haasteensa Petrin työn etenemiselle tuovat vaikea romanssi ja tutkijoiden välinen epäsopu sekä komisarion isän, ”apu-poliisi” Martti Pihan innokas sekaantuminen tutkintaan.

Unto Katajamäen uusimman kirjan sivuille palaavat aiemmista dekkareista tutut hahmot Martti ja Petri Piha.

Unto Katajamäki (FM) on tamperelainen päätoiminen kirjailija, joka on tehnyt pitkän työuran koulumaailmassa toimien mm. historianopettajana, rehtorina ja opetustoimenjohtajana. Katajamäki on kirjoittanut yhteensä 11 romaania ja ollut mukana lukuisten oppikirjojen tekijänä.

***

Tässä katalogissa on esillä laaja kattaus Pirkkalaiskirjailijoiden tuoreita teoksia.
Osta niistä yksi. Tai jos et voi, lainaa kaksi tai kassillinen.

One thought on “Kirjakatalogi – Syksy ja talvi 2021

 1. Kirjakatalogista puuttuu:
  REPLIIKKEJÄ KUISKAAJANKOPISTA. INTIAN RUNOT 1988-2021. Kyläpääskyt Kirjat 2021.

  Tekijä: Seppo Järvinen s. 1936, Tampere
  Pirkkalaiskirjailijat, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain Liitto, Suomen tietokirjailijat ry

  Tuotanto: 20 teosta, runoja, novelleja, esseitä, lastenkirjoja, kuunnelmia, töitä radioateljeelle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: