Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Sauli Salomaa

KUKA

Olen tamperelainen kirjailija Sauli Salomaa. Olen syntynyt Lohjalla 1955. Muutin vanhempieni kanssa Tampereen ja Sääksjärven kautta Jyväskylään ja sieltä Lappeenrantaan, jossa aloitin opintieni Lönnrotin kansakoulussa 1962. Jo seuraavana vuonna muutimme Turkuun, jossa kävin vuoden Kerttulin koulua (sitä mitä Maunukin). Tampereella menin 1964 Aleksanterin kansakoulun kolmannelle ja viidenneltä pääsin Relluun, jossa sain valkolakin 1975. Harrastan matkailua sekä ulkomailla että nykyisin myös kotimaassa. Myös ristisanojen, pasianssin ja kryptojen parissa kuluu aika. Ihailen aforismeja, kollegoitani, ihmisten sinnikkyyttä, hyvin hoidettua luontoa ja järven peilikirkasta pintaa. Pidän valkkarista viikonloppuisin ja kaikkiruokaisesta vatsastani, jota osaan itsekin helliä ruuanlaittotaidoillani.

MITÄ

Olen kirjoittanut runokokoelmia, aforismiteoksia ja romaaneja. Kymmenestä kirjastani viidessä on vapaamittaisia ja yhdessä tankarunoja. Ihastuin aforismeihin jo Paavo Haavikon lukeneena nuorena miehenä. Kaksi kokoelmaani on julkaissut Tampereen aforismiyhdistys. Esikoisromaanini Kyydin Sanasato julkaisi 2015. Samana vuonna ilmestyi omaeläkerrallinen romaani Mustareunainen sädekehä. Olen ollut mukana teksteilläni yli kahdessakymmenessä antologiassa ja yhtä monessa kirjallisuuslehdessä. Kunniamainintoja on kosolti ja muutama ykkössija pienissä kirjoituskilpailuissa.

MITEN

Luen sanomalehtiä ja seuraan aikaani melko tiiviisti. Ideat teksteihini saan osittain omakohtaisista kokemuksistani ja lähimpieni muistoista. Väritän niitä mielelläni uskottavimmiksi. Olen ahkera korjailemaan tekstejäni, vanhojakin. Päivittämällä olen onnistunut saamaan niihin uusia ulottuvuuksia ja uuden elämän. Osallistun ahkerasti kirjoituskilpailuihin. Rakastan deadlinea. Tällöin tulee ahkeroitua. Joskus voi mennä viikkoja, etten saa mitään uutta aikaiseksi. Vanhojen tekstien korjailussa menee yllättävän paljon aikaa. Matrikkelitaiteilija-isäni vei myös työnsä kellariin lepäämään ja antoi olla siellä vuodenkin, kunnes hän taas haki sen taulutelineeseen korjattavaksi.

MILLAISTA

Kiinnostukseni kirjoittamisesta harhailee runosta proosaan. Runoni ovat yleensä vapaamittaisia, mutta kalevalanmittaan olen myös mieltynyt. Aforismit ovat aina kiehtoneet, mutta viime aikoina vielä syvällisemmin. Niiden sarjoittamisen koen mukavan haastavalta. Kun onnistun luomaan jotain sanomisen ja kirjoittamisen arvoista, tunnen antavani jotain, mitä muiden on ollut vaikeaa pukea virkkeiksi. Päästä tyydyttävästi henkilöiden nahkojen sisään, on tavoitteeni. Myös asioiden ja ajatuksien sisäinen kamppailu luo mielenkiintoisia haasteita kirjoittamisprosessiini.  

MILLOIN

Itse hieman harmittelen sitä, että aika ei nuorempana riittänyt. Kotona odotti neljä suuta ruokittavana. Kiertävästä myyntihommasta, jotka venyivät päivittäin helposti kaksitoista tuntisiksi, en paljoa tienannut. Vuonna1996 tapahtuneen eroni jälkeen kului viisitoista vuotta ennen kuin sain taas kunnolla tekstiä tuotetuksi. Varsinkin innostukseni kirjoittamiseen on kehittynyt käymäni Tampereen työväenopiston kolmivuotisen Viita-akatemian aikana vuosina 2011-14.

MIKSI

Sisuunnuin Tampereen Lyseon lukiossa äidinkielen lehtorin antamasta arvosanasta yksi (1-10) ja siitä, että hän sanoi sen koko poikaluokalle. Olin kuulemma kirjoittanut epäselvällä käsialalla liian pitkiä virkkeitä, ettei opettaja saanut niistä selvää vanhoilla silmillään. Kotiaineita oli sitten kiva kirjoitella koko lukioaika. Jo Aleksanterin kansakoulussa opettajani passitti minut käymään iltaisin puheopetuksessa, kun olin ärrävikainen. Samalla tein silloinkin kotiaineita. Saan kiittää keskikoulun naisopettajaa, joka luetutti useita aineitani luokan edessä. Niin elämä voi olla ristiriitaista. Siksi myönnän kirjoittamia tekstejä lähetellessäni tuntevani näyttämisen tarvetta.

MIHIN

Yritän teksteissäni olla aina ihmisen puolella, vaikka se tuntuukin kliseiseltä. Maailmassa on niin paljon epäoikeudenmukaisuutta, että pienen yksilön tarpeet ovat yhä syvenevässä kriisissä. Olipa tekstini runoa tai proosaa, lähtökohtani ovat aina oikeissa persoonissa ja aforismini tästä päivästä liikuteltavissa kehyksissä. Suoraan sanomisen taito mutkan kautta vaatii rohkeutta.

KENELLE

Julkaisen tekstejä tietysti niille, jotka haluavat lukea ja nauttivat persoonallisesta tyylistäni. Aforismeja on nopea lukea, mutta elleivät ne kolahda, niin silloin miettimiseni on mennyt harakoille. Proosatekstini pyrin kohdistamaan jokaiselle lukutaitoiselle lukijalleni. Tarkoitan niitä, jotka pystyvät saamaan myös rivien välistä tunnelmaa ja ajatuksia. Haasteensa se on lukijallakin.

MISSÄ

Ihan missä vain. Pääasiassa kirjoituspöytäni ääressä omassa työhuoneessani. Päästän kuitenkin ajatukseni ulkomaailmaan seinien lävitse. Suljen silmäni, jotta näkisin tavoittamattoman, käsin koskemattoman maailman. Haluan optimaaliseen tietoisuuden ihanteelliseen tilaan (flow).
Siinä kykenen uppoutumaan täysin tekemääni asiaan ajan lentäessä siivillä. Pystyn hyödyntämään kaikkia osaamiani taitoja ja tekeminen tuntuu vaivattomalta.

MISTÄ LÄHTIEN

En päässyt pakoon äitini lukemia iltasatuja, koska minua pidettiin lapsena kapaloissa ja myöhemmin valjaissa. Kun opin vihdoin ja viimeinen itse lukemaan, hamstrasin kirjoja lastenosaston hyllystä. Aikuisten puolelle päästyäni hipelöin ylähyllyillä sijaitsevia runo- ja aforismiteoksia. Niissä pääsin korkeammalle kuin romaaneissa. Lukiossa kirjoitin sota-aiheisen pienoisromaanikäsikirjoituksen. Sitä ei julkaistu, mutta vasta nelikymppisenä sain aikaiseksi omakustanteisen esikoisrunokokoelmani Sanojen raja hiljaisuus. Näin eläkkeellä on enemmän aikaa rakentaa tarinoiden ja runoaforismien rakennetta. Pirkkalaiskirjailijoiden jäsenenä ja Tammerkynän puheenjohtajana saan olla yhteydessä kollegoihini. Toivottavasti tavatakin mahdollisimman pian.

Kirjailijasivuni on täällä: https://www.facebook.com/sauli.salomaa.3/

One thought on “Sauli Salomaa

 1. Moi Sauli!

  Oltiin 2000 vuonna TAKK:ssa yrittäjäkoulutuksessa samassa ryhmässä. Meillä oli tapana nauraa ihan hulluna, jopa sinun näyttösi oli kovilla, kun istuin eturivissä, ja pelkäsit että alat nauramaan. Muistatko?
  Sen jälkeen törmättiin myös kaupungissa, mutta siitäkin vuosia.
  Onko sinulla antaa minulle vinkkiä, mihin ottaa yhteyttä, kun kirjoitin ja kuvitin (PowerPoint+Pixabayn ilmaiskuvia muokaten) satukirjan? Se on Pdf- muodossa.
  Teen myös kaikenlaisia onnittelukortteja personoitujen runojen kera, ihan omaksi ilokseni. Niidenkin kanssa olisi kiva päästä etenemään, en vaan ole keksinyt oikeaa tahoa.

  Kiitos, jos ehdit vastaamaan.

  Terveisin,
  Sabina

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: