Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Dess Terentjeva

Kuva: Toni Härkönen / LIKE Kustannus

Aikuisille ja nuorille, erilaisuudesta ja yhteisöllisyydestä

Olen Dess Terentjeva (s. 1992), tamperelaistunut suomenvenäläinen kirjailija. Kirjoitan aikuisille ja nuorille, usein sateenkaarinäkökulmasta. 

Tämänhetkinen pääprojektini on Neonkaupunki-trilogia (yhdessä Susanna Hynysen kanssa), josta on julkaistu kaksi ensimmäistä osaa. Seuraavaksi minulta ilmestyy WSOY:n Taajuus Z -nuortenromaanikilpailun voittanut säeromaani Ihana.

Suomenvenäläisyys ja maahanmuuttajuus vaikuttajina

Tulin Suomeen Venäjältä seitsemänvuotiaana äitini mukana. Vartuin itärajalla ja menin opiskelemaan Keski-Suomeen. Valmistuin filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2018 pääaineena kirjallisuus. Opiskelin myös venäjän kieltä ja kulttuuria. 

Venäläinen taustani vaikuttaa kirjoittamiseeni, vaikka olen ollut Suomessa jo yli 20 vuotta ja kirjoitan suomeksi. Koen, että minulla on annettavana suomalaiselle kirjallisuuskentälle erilainen näkökulma. Esimerkiksi yhteisöllinen lähestymistapani näkyy niin tekstieni sisällöissä kuin siinä, miten paljon tykkään toimia kollegoiden kanssa. Esimerkiksi vuoden 2021 alussa järjestimme 16:n kirjailijan voimin Suomalaisen sateenkaarispefin someviikon. Ja tietysti yhteistyötä löytyy tuotannostanikin!

Neonkaupunki-trilogia on aikuisille suunnattua urbaanifantasiaa, joka ammentaa kasarielokuvien ja -musiikin lisäksi slaavilaisesta mytologiasta. Trilogian teemoja ovat toiseus, ulkopuolisuuden tunne sekä yhteisöllisen ja yksilöllisen kulttuurin yhteentörmäys ja -sovittaminen. Valtaosa Neonkaupungin hahmoista ovat suomenvenäläisiä ja venäläinen kulttuuri on trilogiassa tärkeässä osassa. Olenkin päässyt Neonkaupunkeja kirjoittaessa hyödyntämään henkilökohtaisen elämäni havaintoja kulttuurieroista sekä maahanmuuttajan kokemuksista ja elämästä integroitumisen jälkeen.

Sateenkaarikirjallisuutta niin vähemmistölle kuin enemmistölle

Koko tuotantoni on ja varsin todennäköisesti tulee jatkossakin olemaan sateenkaarikirjallisuutta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöteemat ja -hahmot ovat minulle ensisijaisen tärkeitä. Kokonainen romaani-idea saattaa lähteä liikkeelle ajatuksesta, millaisen queer-hahmon haluaisin seuraavaksi kirjoittaa. 

Esimerkiksi kun aloimme kirjoittaa Neonkaupunkia, minua motivoi suuresti haluni kirjoittaa venäläinen maskuliininen lesbo ja nähdä, miten hän navigoi machokulttuurin seassa. Hänestä tulikin Neonkaupungin toinen päähenkilö. Trilogiassa on monia muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia hahmoja merkittävissä, aktiivisissa rooleissa. Ihanan idea taas syntyi siitä kun huomasin, miten tiedostavia nykynuoret osaavat olla. Halusin kirjoittaa, millaisia huolia ja kompastuskiviä sellaisella nuorella voi olla, joka puolustaa kiihkeästi ihmisoikeuksia ja haluaa tehdä oikein, muttei kuitenkaan ole täydellinen – kuten ei kukaan meistä. Olen erityisen otettu siitä, että Taajuus Z -kilpailuraati piti kirjaani juuri sellaisena, mitä he lähtivät kilpailullaan hakemaan.

Vähemmistörepresentaatiota olen miettinyt paljon jo ennen kirjailijaksi tuloa. Opiskelin pitkän sivuaineen sukupuolentutkimusta ja pro gradu -tutkielmani on homorepresentaatiosta kotimaisessa nuortenfantasiassa. Yhteisöllisenä ja queer-yhteisöön itsekin kuuluvana ihmisenä minulle on todella tärkeää kirjoittaa myös omalle yhteisölleni. Samalla iloitsen, että sateenkaariteemat kiinnostavat nykyään monia yhteisön ulkopuolellakin olevia ihmisiä. Toivon siis, että tuotannostani voi nauttia kuka tahansa toiseudesta, erilaisuudesta ja eri kulttuureista kiinnostunut lukija!

Lukijan lähellä

Yhteisöllisyyteni ei rajaudu kollegoihin ja teemoihin, vaan minulle on tärkeää pitää yhteyttä lukijoideni kanssa. Tulin kirjailijaksi koronavuonna, mikä sai minut panostamaan sosiaaliseen mediaan. Päätin, että kotona pysymisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, etten voi pitää yhteyttä muihin ihmisiin. Löysin kirjagramista niin lämpimän ja kirjainnokkaan yhteisön, että haluan pysyä siellä aktiivisena myös jatkossa. Tykkään kovasti esiintyä ja toivon olevani lähestyttävä kirjailija. Minä kirjoitan ihmisiä varten. 

Voit aina laittaa minulle DM:ää: https://www.instagram.com/dessterentjeva/ 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: